SKŁADNIKI
Spód:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- ¾ szklanki daktyli
- 3 łyżki oleju kokosowego
Masa jaglana:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1 laska wanilii
- 1 cytryna
- 100 ml oleju kokosowego
- 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu\
Mus z borówek:
- 300 g borówek lub jagód + garść do dekoracji
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i jeszcze ciepłe zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz z amarantusem i zagnieć.
- Masą wyłóż spód formy o średnicy 20 cm pokrytej papierem do pieczenia. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki do czasu przygotowania masy jaglanej.
Masa jaglana
- Kaszę jaglaną przepłucz, przesyp do rondla i zalej mlekiem. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z uprzednio wybranymi ziarenkami. Gotuj pod przykryciem 20-25 minut, aż będzie miękka.
- Odstaw pod przykryciem na kwadrans, a następnie przesyp do malaksera (pamiętaj, aby kasza jaglana była nadal bardzo ciepła).
- Wlej olej kokosowy, sok z cytryny i ksylitol. Zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie przełóż na spód i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje.
Mus z borówek
- Borówki (u mnie wymieszane z jagodami dla mocniejszego koloru) zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona chia oraz ksylitol. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok. 15-20 minut.
- Odstaw do przestudzenia, a gotowy mus wyłóż na górę sernika, wyrównaj, ozdób całymi borówkami i wstaw na godzinę do lodówki, aż mus całkowicie zastygnie.
12 komentarzy
Wygląda wspaniale, ten kolor jest obłędny! 🙂
Cieszę się bardzo! Dziękuję ?
o mamo! wygląda obłędnie!
Ale miło! 😀
Ale obłęd! Do zrobienia na moje urodziny 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Myślę, że będzie idealny na taką okazję ?
Zdecydowanie nasze smaki 😀
Ekstra! 😀
Bardzo ciekawy przepis, koniecznie musze wyprobowac! I jak zwykle pieknie wyglada w Twoim wykonaniu!
Ale miło! Dziękuję ?
Cześć, Łukaszu!
Czy mogę zastąpić chia żelatyną? szkoda mi kupować ziarenek (które są drogie), których i tak nie używam na codzień. Jesli tak, to jakie byłoby 'dawkowanie' i dalsze postępowanie? nie jestem zbytnio obyta w cukiernictwie 🙂
pozdrawiam Cię!
Cześć Gabson!
Tak, bez problemu. 😉 Dodaj po prostu do zmiksowanych owoców 2 łyżeczki żelatyny. Najpierw namocz ją w 2 łyżkach zimnej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę, a następnie wlej 4 łyżki wrzątku i ją w nim rozprowadź (w tym samym momencie możesz również rozpuścić ksylitol lub erytrytol). Rozpuszczoną żelatynę po prostu dodaj do musu, wymieszaj i polej nim ciasto. Nie ma problemu! Zawsze służę pomocą. 😉
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz