Zapiekana z cukinii idealna



Hasło zapiekanka z cukinii nie budziło większego zainteresowania wśród domowników, aż w końcu znalazłam smak idealny dzięki któremu dopiero za czwartym podejściem udało mi się zrobić zdjęcia zanim mi ją zjedli. Nie będę jej bardzo reklamować, bo tego nie wymaga, a sami się przekonacie, że jak ją już zrobicie to się zakochacie. 

Składniki:

- 500 g młodej cukinii, ok. 2 średnie sztuki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag sera żółtego
- 1 czerwona cebula
- 1 duży świeży pomidor
- 2 jaja
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/3 szklanki oleju
- sól, pieprz, czarnuszka, gałka muszkatołowa

Przyprawy i dodatki czekają na Was w sklepie www.Skworcu.com.pl.

1. Cukinie myjemy, nie obieramy ze skórki tylko ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo jak pomidora, ser i cebulę. Odciskamy nadmiar soków z cukinii. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników, mieszamy i doprawiamy do smaku.



2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C. Formę do pieczenia wykładamy papierem, przekładamy masę, a wierzch dekorujemy cukinią i pomidorami, posypujemy czarnuszką i grubą solą morską. Czas pieczenia 60 minut, na 15 minut przed końcem temperaturę można obniżyć do 180 C. Po wyjęciu gdy jest już rumiana warto ją przełożyć na kratkę kuchenną aby odparowała, bo boki dzięki temu pozostaną twarde i chrupiące.









0 komentarze :