Udeczka na ostro w musztardzie i miodzie
Dziś za oknem deszczowo i nie przyjemnie , więc trochę się nudząc pobuszowałam w kuchni i wyszło mi takie smaczne cudeńko , udka z kurczaka w ostrej formie , ja ogólnie nie przepadam za ostrym jedzeniem , ale od czasu do czasu dobrze jest zjeść coś ostrego , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania tego dość szybkiego przepisu .
Potrzebne nam będą
1,5 kg udek z kurczaka
1 pęczek szczypioru z dymką
1 łyżeczka chilli
łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
1 łyżka warzywka
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
Wykonanie
Na wstępnie myję nasze mięso i osuszam , po osuszeniu przekładam do miski i dodaje wszystkie nasze przyprawy wymienione powyżej , szczypior siekam na cienko w raz z cebulką dymką i także dodaję do naszego mięsa , na koniec miód , musztardę i wszystko bardzo dokładnie ręką mieszam tak aby nasze składniki połączyły się z mięsem , następnie odstawiam na 1 godzinkę do lodówki .
Kiedy nasze mięsko już po godzinie przeszło przyprawami przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki , tak aby nasze mięso się delikatnie odchodziło od kości , a kiedy już nasze mięso jest gotowe , podajemy z ziemniaczkami bądź kaszą czy frytkami , ale to już Państwa wybór .
Smacznego
Komentarze