hummus

 

 

 

 

hummus

 

 

 

 

 

 

Humus to potrawa na bazie ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu.

Jest świetnym smarowidłem do pieczywa w tym do chlebków pita, można go tez potraktować jako dip.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA HUMMUS ZE SZPINAKIEM

Składniki na humus ze szpinakiem:

1 szkl ciecierzycy z puszki

dwie garście szpinaku świeżego

sok z połówki cytryny

pół ząbka czosnku

2 łyżki pasty tahini (lub 3 łyżki ziaren sezamu i łyżka oliwy)

sól

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżki oliwy

 

 

 

Jak zrobić na humus ze szpinakiem:

Ciecierzycę odsączamy zachowując zalewę.

Jeśli nie mamy gotowej pasty tahini prażymy sezam na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i ucieramy go w moździerzu (lub miksujemy) wraz z oliwą na pastę.

Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy szapinak, tahini, przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, kumin, oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania dodajemy kilka łyżek zalewy by uzyskać ulubioną gęstość humusu.

Gotowy humus przekładamy do miseczki i skrapiamy oliwą.

 

 

 

hummus