LECZO Z CHORIZO

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z warzyw oraz mięsa (najczęściej kiełbasy). Chyba każdy je zna 😉 U mnie w domu rodzinnym, zawsze latem, gdy na działce u babci pojawiały się warzywa, królowało leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Cała rodzina go uwielbiała. Ja do tej pory za nim przepadam bo właśnie kojarzy mi się z latem i wakacjami. 
Dziś postanowiłam zrobić małą zmianę i zwykłą kiełbasę wymieniłam na pikantną kiełbasę chorizo🌶 Leczo wyszło tak ostre, że nie ma potrzeby dodawania do niego ani pieprzu, ani papryki chili. Danie wprost idealne dla miłośników ostrej kuchni 😉 


Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 papryki
  • 2 cukinie
  • 5-6 pomidorów
  • 200 g kiełbasy chorizo picante 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Kiełbasę kroimy w półplasterki, wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy. Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki. Cukinie oraz pomidory dodajemy do garnka i dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, cukrem, ketchupem oraz solą. Podajemy z pieczywem.


   



Komentarze

  1. Bardzo apetyczne leczo :) Takie dania lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam leczo ale z chorizo jeszcze nie robiłam-świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy do leczo zamiast kiełbasy dodać wędzone tofu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Leczo to prawdziwy smak lata. Z chorizo robię dla Połówka, dorzucam do niego jeszcze ciecierzycę i natkę pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie, leczo z cukinią kojarzy mi się z latem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny