Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie

Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie (1)Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie (3)

6 sierpni, to wyjątkowy dzień. Dlaczego? Bo dziś obchodzimy Dzień Musztardy! Musztardę uwielbiam i cenię od lat, nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni, czy letniego grilla. Dziś z okazji tego wyjątkowo smacznego święta zapraszam Was na przepis na pyszne i soczyste piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie. Idealne na rodzinny obiad. Musicie spróbować 🙂 Do marynaty wykorzystałam moją ulubioną musztardę kempingową firmy Octim. Firma Octim już od ponad 50 lat zaostrza apetyty amatorów jedzenia. Pochodzący z Warmii i Mazur producent octu i musztardy rozsmakowuje w unikalnych produktach dzięki przywiązaniu do domowych, sprawdzonych receptur. To, co odróżnia OCTIM od innych producentów musztard i octów, to pasja i zaangażowanie, które uwidaczniają się w działaniu firmy od samego początku jej istnienia, czyli 1965 r. Polecam produkty Octim

 

logo_octim

Zapraszam Was na przepis i… kilka słów o musztardzie. Pamiętajcie, że musztarda, to nie nie tylko znakomity dodatek wzbogacający smak wielu dań, to również element diety osób dbający o zdrowie. Dlaczego? O tym przeczytacie poniżej.

Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie (2)

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • mała szczypta soli
  • mała szczypta soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy.

W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię.

Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso.

Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie (4)

Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny.

Wyciągamy kotlety i grillujemy ja na małym ogniu z obu stron. Pod koniec delikatnie (minimalnie) podlewamy wodą i jeszcze grillujemy z pół minutki z każdej strony (całe mięso nabierze koloru i będzie bardziej soczyste).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

 

A teraz kilka słów o …

 

Dzień Musztardy? Tylko zdrowo!

Świętowanie Dnia Musztardy to bardzo zdrowa uroczystość! Musztarda to nie tylko doskonały dodatek do potraw z grilla czy domowych obiadów, ale także nieodłączny element diety osób dbających o zdrowie. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, zawiera wapń, magnez, żelazo i witaminę E. A to dopiero początek!

Czego z pewnością nie brakuje w jadłospisie sportowca i osób dbających o dobrą kondycję organizmu? Musztardy! Światowy Dzień Musztardy to doskonały pretekst, by dowiedzieć się więcej o jej właściwościach oraz o zaletach gorczycy, z której jest produkowana. To niepozorne ziarenko jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz selenu i przeciwutleniaczy. Zawiera także witaminę E, która nie bez powodu nazywana jest „witaminą młodości”, ponieważ opóźnia proces starzenia się skóry. Ponadto gorczyca posiada właściwości żółciopędne – pobudza działanie wątroby, trzustki i żołądka, dlatego polecana jest przy zaburzeniach trawienia. Gorczyca chroni nasz organizm przed bakteriami i grzybami oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Osoby dbające o sylwetkę ucieszą się z faktu, że gorczyca spala tłuszcz, a musztarda jest najmniej kalorycznym z sosów.

Aby korzystać z dobroczynnych właściwości musztardy wystarczy dodawać ją „przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie jest idealny także do posiłków w plenerze. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką.

Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa lub miodowa firmy Octim, które nie są tak ostre. Nawet wakacyjne przetwory można przygotowywać z dodatkiem tego sosu. Ogórki w musztardzie są wyraziste w smaku i z pewnością będą trafioną przekąską w jesienne i zimowe wieczory.

Czasem naprawdę niewiele trzeba zmienić w swojej diecie, by była zdrowsza, ale nadal bardzo smaczna.

Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie (1)

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz