sierpnia 06, 2017

Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami i kruszonką.

Macie jeszcze porzeczki? jeśli tak to koniecznie upieczcie te drożdżówki! są naprawdę pyszne!
Polecam ...


Składniki;
50 dag mąki pszennej
15 g  świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła

Nadzienie;
ok. 40 dag czerwonych porzeczek
cukier
mąka ziemniaczana

Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania bułeczek

Kruszonka;
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku.

Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej, a na końcu 2-3 łyżki porzeczek. Bułeczki przekładamy na foremkę. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką ( mieszamy ze sobą wszystkie składniki tworząc mokry piasek) i wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Co jakiś czas należy sprawdzać, bo jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej.


Smacznego!

8 komentarzy:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger