czwartek, 3 sierpnia 2017

Tarta z owocami -jagodami



Składniki
blaszka 28 cm
tarta
2 żółtka
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżek stołowych (30 ml) mleka
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
170 g z niesoloną masła w temperaturze pokojowej
2 1/2 szklanki (375 gr) z mąki

krem

240 ml mleka
2 żółtka
1/2 szklanki (100 g) cukru
1,5 łyżki (15 gr) skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
175 ml z bitej śmietany 
 
dodatkowo
około 1 kg różnych owoców


Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do 175 ° C
Do miksera włożyć żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek mleka i szczyptę soli ,wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać masło w kawałkach i dobrze połączyć z masą żółtkową. Dodać mąkę partiami dalej miksując.
Wysmarować masłem formę ,posypać mąką.Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto,równomiernie je rozprowadzić .Posypać troszkę mąką ,aby sie nie kleiło. Naciskać ciasto kubkiem,łyżką ,aby je wyrównać ,tworząc jak najbardziej płaskie ,oraz zrobić falbankę wokół ciasta. Nakłuć dno ciasta.
Piec w175 ° C przez około 25 – 30 minut, aż do lekko złotego koloru na brzegach ciasta.


Podczas pieczenia robić krem

W rondelku zagrzać mleko prawie do wrzenia,w misce ubić żółtka z cukrem,wanilią i skrobią ziemniaczaną na puszysta masę.Do tej mieszaniny dodać pół mleka gorącego i szybko rozprowadzić trzepaczka na gładką masę.
Tak przygotowany roztwór dodać do pozostałego mleka i umieścić rondelek na małym płomieniu,ciągle mieszając .
Krem gęstnieje, więc należy uważać, ,aby nie przywarł do dna . Zmniejszyć płomień i gotować dwie minuty do zagotowania,całkowitego zgęstnienia kremu.Wstawić przykryty folią do lodówki na minimum 1 godzinę .Zimną śmietanę z lodówki ubić i połączyć z zimnym kremem.Gotowy krem wyłożyć na ciasto ,udekorować dowolnymi owocami.:)) 
 Uważaj, niektóre owoce jak banan lub jabłko ,Będą szybko zmieniać kolor (chyba ,że skropić je sokiem z cytryny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com