Recent Posts

wtorek, 1 sierpnia 2017

Grillowana cukinia z pomidorem w sosie bazyliowo – czosnkowym

Mimo wielu trudności podczas hodowania cukinii (ślimaki nie dały mi żyć), jestem na etapie zbierania plonów. I teraz cukinia dosyć często pojawia się na naszym stole. Dzisiaj proponuję grillowaną w aromatycznym sosie. Danie może być traktowane jako przystawka czy też nawet kolacja.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • Pomidory
  • Mozzarella
  • Bazylia świeża (listki garść)
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Vegeta






Wykonanie:

Cukinię kroimy na plastry ok. 1 cm. Posypujemy z obu stron niewielką ilością vegety. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie grillujemy (patelnię grillową możemy lekko posmarować oliwą). Do mikserka wkładamy bazylię, czosnek. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukry. Na talerz wykładamy zgrillowaną cukinię, smarujemy ją sosem. Następnie układamy plaster pomidora, plasterek mozzarelli i ponownie smarujemy sosem. I gotowe. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Walencja pisze...

Smaczne!

Prześlij komentarz