2017/08/01

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą

W 7 minut można przygotować obiad z makaronem. Bardzo proste danie, niezwykle aromatyczne, kolorowe i nawiązujące do włoskich smaków. Wystarczy kupić pomidory, najbardziej polecam do tego dania pomidory lima, które mają cienką skórkę, zwarty miąższ. Według mnie są najlepsze nie tylko na surowo, ale i do wszelkich sosów, także tych, które przygotowujemy w słoikach na zimę. To moja ulubiona odmiana. 

Od dawna lubię łączyć pomidory z natką pietruszki, tak jak robiła to zawsze moja babcia Małgosia, wypróbujcie i zrozumiecie, dlaczego tak cenię to połączenie! Jeśli chodzi o kiełbasę najlepiej sprawdzi się np. żywiecka lub krakowska sucha. Oczywiście nie może zabraknąć czosnku, ziół i dobrej jakości oliwy.




Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą / 2 porcje

Składniki:
  • makaron spaghetti na dwie porcje
  • 2 pomidory lima
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 pęczka natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • gruby plaster kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki oliwa z oliwek


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Z kiełbasy usuwamy skórę i kroimy w kostkę.
  • Natkę z pietruszki razem z obranym czosnkiem siekamy.
  • Pomidory, kiełbasę, czosnek i natkę z pietruszki przekładamy do miski.
  • Dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Przekładamy do miski z pomidorami i kiełbasą.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku.
  • Starannie mieszamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz