Placki owsiane z owocami to doskonały pomysł na letni obiad, idealny dla dzieci lub słodką przekąskę na podwieczorek. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. Wystarczy wszystkie składniki  połączyć, usmażyć placuszki i pyszne danie gotowe.

 

 


2 szklanki płatków owsianych

2 szklanki maślanki naturalnej

2 jajka

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3-4 łyżki cukru kryształu

szczypta soli

olej do smażenia

200 g borówek amerykańskich

200 g malin

cukier puder do posypania placków

Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je maślanką, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie do płatków dodajemy makę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tak przygotowane placki podajemy z borówkami i malinami, posypane cukrem pudrem.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.