Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny pomysł na szybki i niezbyt drogi obiad.
Przygotowaliśmy, zjedliśmy i możemy ze spokojnym sumieniem zarekomendować wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej.
Jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, możecie zamiast chili dodać czerwoną paprykę.

Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Składniki:
  • około 75 dag piersi z kurczaka 
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 lub 2 papryczki chili
  • 10-12 strąków zielonej fasolki
  • 3-4 liście limonki kaffir
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2-3 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • duża szczypta galangalu
Uwaga: składniki takie jak galangal, pasta curry, liście limonki kaffir, cukier palmowy można bez problemu kupić w sklepach internetowych Kuchnie Świata
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i smażę około 1 minuty. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Strąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki.
Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, podsmażone mięso z kurczaka i pozostałe składniki i na niewielkim ogniu gotuję, aż mięso będzie miękkie.
Podaję z ryżem.

Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry

Komentarze

  1. Kiedyś robiłam curry ale nie wyszło mi tak jak powinno. Spróbuję przygotować z Twojego przepisu i mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tajskie pyszności, już czuję ten orientalny zapach dania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: