Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym

Na obiad nie tylko schab albo kurczak....pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem. 



Składniki: dla 4 osób

  • 4 cukinie
  • cebula
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 30 dag ryżu
  • 300 ml bulionu
  • 2 pomidory
  • 2  łyżki masła i 2 łyżki mąki
  •  ok 2 szkl. mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób wykonania:
  1. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami.
  2. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duś ok. 15 minut. , dopraw.
  3. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
  4. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
  5. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C.
Pychota. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty