2017/07/30

Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach

Nareszcie powróciło lato! Jest gorąco, więc staram się  spędzać mało czasu w kuchni. Nie znaczy to jednak, że  nie gotuję obiadów. Owszem, ale są to dania zwykle na dwa dni, bo tak wygodnie. Dzisiaj przygotowałam szybkie danie na bazie popularnych w tym okresie warzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze lepsze!

Kukurydzę można dodać świeżą lub z puszki. Jest słodka, chrupiąca i dobrze smakuje w duecie z czarnuszką. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie czy smakowało!





Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 porcje

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1/3 puszki z kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku


Przygotowanie:

  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
  • Czosnek obieramy.
  • Paprykę, czosnek i cukinię kroimy w dużą kostkę.
  • W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką.
  • Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku.
  • Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki.
  • Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Warto posypać warzywa posiekana natką z pietruszki.
  • Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień.
  • Można zamrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz