niedziela, 30 lipca 2017

Zacierka na słono z mlekiem

Zacierka to pyszne kluseczki pszenne, które podaję z mlekiem. Dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa, to również pozytywny powrót do tych beztroskich lat gdzie nie istniało niemożliwe. Zacierka przywołuje wspomnienia śniadania, które przygotowywała Babcia. Jej kluseczki były idealne i niemalże równiutkie :) ... ale czy któreś z dań Babci nie było wykwintnym smakiem dzieciństwa?  

Zacierka na słono z mlekiem



Składniki:
1 duże jajko
5 łyżek mąki pszennej
sól himalajska

woda + sól do gotowania
mleko 

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy jajko i sól - zagniatamy twarde ciasto. Z ciasta urywamy małe kluseczki, które formujemy w palcach na kształt wałeczków. Kluseczki gotujemy przez 5 minut na gotującej osolonej wodzie (kluseczki można ugotować także na mleku). Odcedzamy kluseczki i podajemy z gorącym mlekiem.
 .


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz