poniedziałek, 31 lipca 2017

Syrop miętowo - cytrynowy


Hej!
Po raz pierwszy robiłam syrop miętowy z dodatkiem cytryny, ale mogę już powiedzieć, że nie po raz ostatni. Woda z dodatkiem tego syropu gasi pragnie i fantastycznie pachnie. Jeśli macie dużo świeżej mięty, to zachęcam do zrobienia. Tym razem zachęciła mnie Edyta, która tak właśnie rozprawia się z dużymi ilościami zioła.

Potrzebujemy:

  • duży pęk świeżej mięty
  • kg cukru
  • 2 l wody
  • 3 cytryny


Miętę płuczemy i wyrzucamy zeschłe liście. W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem i wkładamy umyte gałązki do wrzątku. Przykrywam pokrywką i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjmujemy miętę, dodajemy sok z cytryn i zagotowujemy. Przelewamy do butelek i mocno zakręcamy. Po otwarciu syrop przechowywać w lodówce. Smacznego.


1 komentarz: