Ogórki małosolne na szybko

Do tej pory nie udało mi się jeszcze znaleźć lepszych ogórków małosolnych niż te, które przygotowuje moja mama. Ten przepis jest nie tylko banalnie prosty, ale i szybki w przygotowaniu. Gotowe ogórki możemy trzymać przez kilka dni, choć zwykle znikają nim przejdzie nam przez myśl, by wstawić je do lodówki.

  • 1 kg drobnych ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy woda zawrze odstawiamy na ok.2-3 minuty (nie dłużej i nie krócej). Po tym czasie wkładamy ogórki, 2 ząbki czosnku oraz koperek. Całość dociskamy na przykład talerzykiem albo miseczką. Odstawiamy garnek do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ogórki są gotowe!
Błyskawiczne ogórki małosolne
Ogórki małosolne najlepiej nastawić wieczorem, tak by rano były gotowe do jedzenia.

3 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz