Recent Posts

wtorek, 25 lipca 2017

Zapiekany kalafior z łososiem pod brokułowym beszamelem

Do wykonania tej potrawy zainspirował mnie Jamie Oliver. Tylko trochę dodałam. Muszę przyznać, że zapiekanka jest rewelacyjna, pyszna a dodany łosoś świetnie pasuje. Musicie koniecznie wypróbować a na pewno się nie zawiedziecie.



Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • Ok. 300-400 g łososia
  • 500 ml mleka
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 100 g sera cheddar
  • ½ szkl. bułki tartej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku










Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Oddzielnie gotujemy brokuł – podzielony na małe kawałki. Po odsączeniu brokułu rozgniatamy go lub delikatnie miksujemy. Tak długo aż zacznie się rozpadać. Z łososia usuwamy skórę i kroimy na małe kawałki. Przeprawiamy solą. Do garnka wykładamy masło i przepuszczony przez praskę czosnek. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę. Mieszamy. Po chwili gdy osiągnie złocistą, jednolitą konsystencję dodajemy mleko, przez cały czas mieszamy trzepaczką. W sosie umieszczamy połowę startego sera. Na koniec dodajemy brokuł i porządnie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W naczyniu do zapiekania układamy kalafior i łososia. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Do bułki tartej dodajemy oliwę i listki rozmarynu (możemy razem lekko zmiksować). Doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180oC. Pieczemy około 1 godz. Po upływie 30 minut posypujemy przygotowaną bułką tartą z ziołami i pieczemy dalej. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz