pierogi_z_quinoa

 

pierogi_z_quinoa

 

 

 

Pierogi z komosą ryżową i cebulką robiłam ostatnio dla dorosłych domowników, podczas gdy dzieci były zachwycone robionymi specjalnie dla nich pierogami z morelami i serem.

Quinoa zwana też komosą ryżową ma specyficzny, lekko orzechowy smak i w połączeniu z podsmażona na oliwie cebulką, doprawiona solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i oregano stanowi pyszne samodzielne danie lub właśnie farsz do pierogów.

Ciasto na pierogi przygotowałam z mąki orkiszowej z dodatkiem oleju i bardzo ciepłej wody, dzięki czemu wyszło miękkie i elastyczne, naprawdę pyszne.

Pierogi z komosą ryżową to danie wegańskie, bez laktozy, bez jajek.

PRZEPIS NA PIEROGI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki na pierogi z komosą ryżową:

0,5 kg mąki orkiszowej jasnej typ 700

6 łyżek oleju roślinnego

1 szkl gorącej wody

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

2 cebule – ja użyłam 1 białej i 1 czerwonej

oliwa z oliwek

pieprz czarny świeżo mielony

sól

oregano

Jak zrobić pierogi z komosą ryżową:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i wodę, mieszamy łyżką a potem wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w misce przykrytej talerzem na 5-10 min.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy naoliwię.

Komosę ryżową mieszamy z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i oregano tak by farsz miał wyrazisty smak.

Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka.

Każde kółeczko faszerujemy komosą ryżową, zlepiamy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrzątku minutkę od momentu kiedy wypłyną.

 

 

 

 



pierogi_z_quinoa