poniedziałek, 24 lipca 2017

Brownie.

Składniki:
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 i 1/2 kostki miękkiego masła
-szczypta soli
-3 tabliczki gorzkiej czekolady
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-tłuszcz do wysmarowania formy

Składniki na polewę:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1/2 kostki miękkiego masła

Dodatkowo:
-orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Jeszcze ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem. Do masy dodawać po 1 jajku ucierając mikserem. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką dużej formy. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. Ponownie czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i dekorujemy je orzechami włoskimi.

Smacznego! :)
A.

P.S. W oryginalnym przepisie na brownie nie dodaje się proszku do pieczenia. Jednak dodatnie go powoduje że ciasto nie jest tak zbite i twarde.





4 komentarze:

  1. Jakie super te brownie, koniecznie bede musiała je sobie zafundować w niedalekiej przyszłości :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowo, więc jak można nie lubić? :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ci wyszło. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)