poniedziałek, 24 lipca 2017

PULPECIKI W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 35 dag mięsa mielonego,
  • pomidory w puszce,
  • 120 g śmietany 30%,
  • suszona natka pietruszki,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry, 
  • papryka słodka,
  • zioła prowansalskie,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • 1/4 bułki (wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej),
  • 1-2 łyżki oleju,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
  • Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki.
  • Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka.
  • Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 25-30 minut.
  • Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (stopniowo - za każdym razem mieszając), w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Na talerzu posypuję posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)