niedziela, 23 lipca 2017

Polędwiczki faszerowane mięsem mielonym i grzybami leśnymi

Polędwice wieprzowe to wdzięczne mięso, które można przygotować na wiele sposobów! Dzisiejsze będą z farszem mięsno-grzybowym. Myślę, że dobrym dodatkiem będzie marchewka kandyzowana z prażonymi migdałami czy po prostu młoda fasolka z masełkiem i bułką.
SKŁADNIKI:
  • 2 polędwiczki wieprzowe(około 600-800g)
  • 500g chudej karkówki
  • 200g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • 3 g grzybów suszonych
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek,czosnek, cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju winogronowego lub innego
WYKONANIE:
  • suszone grzyby namoczyć  na noc,
  • polędwiczki rozbić na prostokątne płaty, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, odłożyć do lodówki na 2 godz.,
  • karkówkę zmielić na grubych oczkach, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem, 
  • czosnek i cebule drobno posiekać zeszklić na maśle i dodac do farszu mięsnego, 
  • grzyby rozmrozić, usmażyć na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli, soli i pieprzu, dodać suszone grzyby, wodę i gotować na wolnym ogniu około 0.5h,
  • następnie odsączyć, zmielić na dużych oczkach maszynki, połączyć z farszem mięsnym, dodać jajko, dobrze wyrobić,
  • rozłożyć prostokąty polędwiczki, nałożyć farsz, zwinąć, zamknąć wykałaczkami,
  • folię aluminiową wysmarować olejem, włożyć zwinięte polędwiczki, zawinąć, 
  • piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 min., otworzyć z folii i piec około 10 min, do zrumienienia, podawać z  sosem grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz