omlet z cukinią
Uwielbiam lato - a w zasadzie dopiero lato będzie. Ale świeże warzywa i owoce to jest to co lubimy najbardziej. Ogródek warzywny mamy na balkonie, ale taki z prawdziwego zdarzenia to na działeczce. Wczoraj ogarnęliśmy ją, ponieważ po dwutygodniowym pobycie poza nią wyglądała jak nieszczęście. Jednak zakasałyśmy rękawy i już jak wychodziłyśmy to było jak u ludzi. Nie mogę się doczekać tego aż będziemy mieli własne cukinie, jednak teraz mamy jeszcze sklepowe.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To ono napędza nasz organizm, dlatego śniadanie powinno być pożywne. Dzisiejsza propozycja to omlet z cukinią i płatkami owsianymi. Nie myślałam, że będzie smakowało Miście. Jednak bardzo mile się zaskoczyłam i Młoda zjadła spory kawałek wielkiego omleta.
Składniki:
- 2 jaja
- 1 niewielka cukinia (ok 120 g)
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- cukinię ścieramy na grubych oczkach - odkładamy do miseczki
- jaja mieszamy z płatkami owsianymi, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy
- odsączamy wodę z cukinii i dodajemy do jajek
- dokładnie mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię
- smażymy na złoty kolor
- podajemy z pomidorem i szczypiorkiem
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)