niedziela, lipca 23, 2017

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Karmelizowane gruszki


Zalegające gruszki w zalewie,które od kilku lat proszą się o wykorzystanie wreszcie znalazły swoje miejsce w kuchni.W poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na bardzo fajny przepis.Odrobinę go zmodyfikowałam i wyszło pysznie.Tarta wychodzi mała i znika w oka mgnieniu ale można przygotować z podwójnej porcji.

Spód tarty
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.W między czasie przygotowujemy gruszki.

Karmelizowane gruszki
  • 500 g gruszek w syropie
  • 100 g miodu lub syropu z agawy
  • cynamon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 garście orzechów włoskich do posypania
Gruszki odsączamy i kroimy w cząstki.Na patelnie wlewamy miód i gotujemy do czasu aż zmieni kolor.Wrzucamy gruszki i karmelizujemy kilka minut.Na koniec dodajemy cynamon i sok z cytryny.Gruszki przerzucamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (35x12 cm),przekładamy i wylepiamy.Na wierzch rozkładamy gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami.Z reszty ciasta wycinamy foremką ciasteczka i układamy na  gruszkach.Tarte pieczemy w 190°C przez 30 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy,opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.






Źródło przepisu- Kuchnia Lidla


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger