Skubaniec

By 20:05

Pleśniak albo tak jak u mnie w domu Skubaniec to już klasyka. Kruche ciasto w połączeniu ze słodką bezą i kwaskowatym dżemem to niesamowita mieszkanka. Dla mnie to niewątpliwie smak dzieciństwa.


Składniki:

  • 5 jajek ( żółtka i białka osobno)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 - 250 g dżemu najlepiej kwaśnego( najlepiej sprawdza się z czarnej porzeczki)
  • 2 łyżki cukru do ciasta
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do bezy
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, sól, żółtka i schłodzone posiekane masło.
  2. Szybko wyrobić ciasto i podzielić na trzy równe części.
  3. Do jednej części dodać kakao. 
  4. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny.
  5. W między czasie ubić białka razem z cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej jak na bezę ( ubite białka muszą lśnić).
  6. Na niedużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć  na tarce o dużych oczkach jasne ciasto i lekko spłaszczyć.
  7. Rozsmarować dżem. 
  8. Na dżem zetrzeć ciemne ciasto.
  9. Rozsmarować bezę i posypać startym białym ciastem.
  10. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.( Przez pierwsze 10 minut tylko dół i 30 minut góra- dół bez termoobiegu). 
  11. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  12. Polać polewą czekoladową.

You Might Also Like

0 komentarze