Kolejna potrawa to przepyszna lasagne z sosem bolońskim, z sosem beszamelowym, a do tego z wierzchu ciągnąca się mozzarella to idealny pomysł na obiad. Trochę czasochłonna, ale smak jest idealny!
Przy okazji. Kochani, potrzebna wasza pomoc. Potrawa bierze udział w konkursie Barilla i potrzebne są głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/
Przy okazji. Kochani, potrzebna wasza pomoc. Potrawa bierze udział w konkursie Barilla i potrzebne są głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/
Składniki:
makaron do lasagne BARILLA
0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej
400 g przecieru pomidorowego
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka
słodka, papryka ostra
100 g sera żółtego - starkowany na tarce o drobnych oczkach
1 duża kulka mozzarelli
Sos beszamelowy:
30 g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy
do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie
usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego
garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na
wolnym ogniu przez około 30-35 minut.
Sos beszamelowy:
W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy
na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy
po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i
stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto
do naleśników.
Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na
sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński,
odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch
wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz