Malinówka

Nalewka z malin potocznie zwana malinówką to najpiękniej pachnący trunek jaki w życiu piłem – kto nigdy nie pił niech żałuje / koniecznie zrobi i spróbuje:)

Gdy otwarłem butelkę w środku zimy poczułem zapach zeszłego lata – zapach malin unoszący się w powietrzu, zobaczyłem ten intensywnie czerwony kolor w kieliszku i poczułem w ustach intensywny malinowy smak…

Malinówka
  Czas wykonania: 1h (+ minimum 4 miesiące oczekiwania)
  Ilość porcji: 2
Moc: 50%
Trudność wykonania: łatwe
Miesiąc wykonania: lipiec-wrzesień

Składniki:

2 kg malin („odpadu” po przygotowaniu soku, lub 0,7 kg swieżych)
0,7 kg cukru
0,5 l spirytusu 96%
0,2 l przegotowanej wody

Przygotowanie:

Maliny należy zalać spirytusem z wodą w stężeniu 70% co pozwoli wyciągnąć z owoców to co najlepsze, tak aby owoce były w całości przykryte. Ja do przygotwania nalewki użyłem 2 kg malin, które zostały mi po przygotowaniu soku. Można też użyć 0,7 kg świeżych owoców.

Nie należy zasypywać malin najpierw cukrem i odczekać aż podfermentują, bo tak się robi wino a nie nalewki i nie chcemy żeby owoce zgniły.

Słój należy postawić w ciemnym miejscu na okres 7 dni od czasu do czasu potrząsając aby alkohol dotarł do wszystkich owoców.

Po tym czasie zlej tak uzyskany płyn do innego pojemnika, a maliny zasyp cukrem na kolejne 7 dni, tak aby cały cukier się rozpuścił. Później zlej powstały syrop, odciśnij maliny i  wymieszaj go z uzyskanym wcześniej nalewem.

Tak uzyskany trunek przefiltruj i odstaw na kolejne 7 dni celem pozbycia się osadu.

Po 7 dniach delikatnie przelej do butelek za pomocą wężyka i odstaw ma minimum 3 miesiące (najlepiej na rok) w ciemne i chłodne miejsce.

Krok po kroku:

1. Wymieszać spirytus z wodą

1. Wymieszać spirytus z wodą

2. Zalać maliny roztworem spirytusowym

2. Zalać maliny roztworem spirytusowym

3. Zakręcić szczelnie słój i zaczekać 7 dni

3. Zakręcić szczelnie słój i zaczekać 7 dni

4. Filtracja nalewu

4. Filtracja nalewu

5. Zasypanie malin cukrem i oczekiwanie 7 dni

5. Zasypanie malin cukrem i oczekiwanie 7 dni

6. Ponowna filtracja

6. Ponowna filtracja

7. Połączenie obu płynów

7. Połączenie obu płynów

8. Oczekiwanie

8. Oczekiwanie

9. Butelkowanie

9. Butelkowanie

Pobierz wersję do druku:                                           

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *