lipca 22, 2017

DOMOWE LODY MALINOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ!




DOMOWE LODY MALINOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ!


Lody domowe to dla mnie zawsze wyzwanie, bo nie mając maszyny do lodów ciężko jest uzyskać efekt lodów, do których jesteśmy przyzwyczajeni chociażby z lodziarni, nawet nie wiem czy jest on możliwy chyba nie. Ale to nie oznacza, że nie możemy zrobić dobrych domowych lodów. Najważniejsze przy domowych lodach, to jedna jedyna rzecz, aby powstała masa lodowa była w jakimkolwiek stopniu puszysta i aby nie były wyczuwalne kryształki lodu. Sprawa dość trudna. Jeśli nie mamy maszyny do lodów to nie pozostaje Nam nic innego jak miksowanie masy, co jakiś czas, aby rozcierać masę lodową. Ważne jest też użycie produktów, wiadomo że puszystość zapewnia tłuszcz, tłusta śmietana mocno napowietrzona, zapewni strukturę lodów podobną do tych w sklepie. Ale co zrobić, kiedy my robimy lody w domu, po to aby miały mniej kalorii niż te w sklepie?
Ja ostatnio oglądałam dużo filmików z wytwarzania domowych lodów przy użyciu jogurtu greckiego, serka mascarpone i śmietany. Nie bez powodu właśnie wybrano dość tłuste produkty, aby masa była bardziej kremowa. Moja dzisiejsza propozycja jest właśnie taką inspiracją. Lody wyszły smaczne, ale nie mają niczym puch struktury, bo nie mam maszyny do lodów. Jednak smakują dużo lepiej od niejednego loda na patyku czy też od niektórych sprzedawanych na ulicy.
Warto spróbować i skosztować.






SKŁADNIKI:

- 300 g malin
- 300 g jogurtu greckiego
- 300 g śmietany powyżej 12% tłuszczu
- 200 g serka mascarpone
- 2 duże łyżki miodu 
- 1/2 czekolady białej

Maliny zagotuj z miodem w rondelku aż się rozprażą. Przetrzyj przez sito pozbywając się nasion.
Przelej do pojemnika do mrożenia lodu i wstaw do zamrażalnika.
Serek mascarpone, jogurt i śmietanę zmiksuj w blenderze na gładką masę.
Dodaj zamrożony mus z malin. Zmiksuj całość.
Masę przelej do brytfanki i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
Po tym czasie masę ponownie zmiksuj, wstaw na 2 godziny do zamrażalnika (czynność powtórz od 2 do 4 razy, wszystko w zależności od tempa zamrażania się masy). Po ostatnim miksowaniu gdy masa będzie już miała konsystencję gęstego mrożonego smoothie, dodaj startą na tarce białą czekoladę. Na wierzch poukładaj maliny i trochę czekolady. Wstaw do zamrażarki na godzinę. 
Lody będą gotowe.
Jeśli chcesz je dłużej przechowywać i nie zjeść całych od razu, to przed podaniem trzeba wyjąć je około 15 minut wcześniej, żeby troszkę się odmroziły.














2 komentarze:

  1. Lody na pewno wyszły przepyszne, może i faktycznie nieco tłuste, ale dla smaku warto zgrzeszyć ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI