Uwielbiam takie banalne połączenia, które smakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/4 główki sałaty lodowej 
  • 3-4 rzodkiewki 
  • kawałek ogórka 
  • 2 suszone pomidory 
  • 1 jajko 
  • garść zielonej fasolki szparagowej 
  • masło do smażenia jajka i fasolki szparagowej 
  • odrobina natki pietruszki 
  • sólo i pieprz
  • kawałek sera feta
  • cytrynowy dressing: sok z 1/3 cytryny, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu 
Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej patelni na maśle 3-4 minuty, doprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Jajko smażę na maśle 2 lub 3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Warzywa i ser kroję. Składniki dressingu mieszam. Pokrojone warzywa mieszam razem z usmażoną fasolką. Podaję z jajkiem. Całość polewam dressingiem. Podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 






Brak komentarzy