środa, 19 kwietnia 2017

Leczo z czerwonej soczewicy

Pyszny, jednogarnkowy i przede wszystkim szybki obiadek!

Składniki:
1 szklanka soczewicy czerwonej (moczymy przynajmniej pół h)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:))
Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry)
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D)
2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych)
1 łyżka jogurtu greckiego (niekoniecznie, ale u mnie to standardowy składnik :)
Natka pietruszki, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano

Paprykę i Cukinię chwilkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i całość dusimy około 10min. Dodajemy pieczarki-dusimy kolejne 10 min. Na koniec wrzucamy odsączoną soczewicę, wlewamy ok. 1 szklanki wody i kolejne 10min na gazie, dodajemy koncentrat i jogurt, przyprawiamy i wcinamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz