czwartek, 20 lipca 2017

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKIEM

Dziś proponuję danie z wątróbki.Najsmaczniejsza według mnie jest wątróbka drobiowa.Odpowiednio usmażona z cebulką i jabłkiem a do tego ziemniaczki  i surówka z kiszonej kapusty

SKŁADNIKI
ok.400g wątróbki drobiowej
3 cebule
duże jabłko lub dwa mniejsze
1/2 szklanki mąki
szklanka mleka
sól,pieprz
majeranek
olej lub masło klarowane do smażenia

WYKONANIE
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z włókien i żyłek wkładamy do miski zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Po upływie tego czasu wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru mleka na sicie.Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki,na patelni rozgrzewamy masło lub olej wsypujemy pokrojoną cebulkę lekko solimy i podsmażamy do lekkiego zarumienienia.W międzyczasie obieramy jabłka,kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki-razem smażymy ok.10-15 min.Wykładamy cebulkę z jabłkiem do miseczki,wątróbkę obtaczamy w mące i wkładamy wątróbkę na patelnie na której wcześniej smażyliśmy cebulkę z jabłkiem i na mocnym ogniu smażymy wątróbkę - pilnujemy żeby nam się nie przypaliła.Musi być dobrze wysmażona.Kiedy nasza wątróbka jest już usmażona dodajemy cebulkę z jabłkiem,solimy pieprzymy i podlewamy ok.1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem jeszcze ok.10 min.Pod koniec duszenia dodajemy majeranek.Mieszamy.Wykładamy na talerz podajemy z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz