Domowe ogórki kiszone małosolne

Kiszone mocno, małosolne, surowe, gruntowe, korniszonki! Ja je wszystkie uwielbiam!
Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z własnoręczną małosolną kiszonką wg przepisu moich rodziców. Wyszły bardzo dobre! Zapraszam po przepis.

Co potrzeba:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 litry przestudzonej ugotowanej wody
- koper, 3 główki czosnku, 5cm świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach)
- 2 łyżki soli

Do kamiennego naczynia, słoika lub garnka przelewamy wodę, dosypujemy soli i mocno mieszamy.
Dodajemy dobrze umyte ogórki pomiędzy które umieszczamy ząbki czosnku (bez obierania ich ze skórki)
Dodajemy koper, chrzan.
Zostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni, możemy od 3 dnia próbować czy już są dobre, czy smak nam odpowiada.

Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz