Lato w pełni, słoneczko grzeje a wysokie temperatury sprawiają, że z przyjemnością sięgamy po zimne napoje czy lody.
Jak zrobić domowe lody bez maszynki by cieszyć się ich kremową konsystencją, wspaniałym smakiem i naturalnym składem – wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i dzisiaj napiszę wam o dwóch sposobach.
Oprócz składników, potrzebować będziemy oczywiście zamrażarki, blendera ręcznego, pięknych pucharków do serwowania oraz klasycznej gałkownicy.
SPOSÓB nr 1
Tym sposobem domowe lody możemy przygotować w kilka chwil, zawsze wtedy kiedy mamy ochotę, wystarczy że wcześniej obierzemy dojrzałe owoce, pokroimy je w kostkę i zamrozimy.
Warto trzymać w zamrażarce zapas takich owoców.
Składniki:
ulubione owoce np: banany, maliny, truskawki, brzoskwinie, morele, jagody
Jak zrobić domowe lody bez maszynki:
Zamrożone owoce np banany wyjmujemy z zamrażarki i wkładamy do niedużej, wysokiej miski.
Zostawiamy je na 5-10 min by delikatnie zmiękły (stopień twardości zależy od mocy naszego blendera).
Owoce miksujemy blenderem ręcznym i gotowe.
Propozycja podania: W pucharkach do lodów układamy zimne kawałki arbuza, na nich kulki lodów owocowych przygotowane za pomocą gałkownicy, dekorujemy rurką waflową.
SPOSÓB nr 2
Tym sposobem możemy przygotować np kremowe lody waniliowe.
Sposób ten jest bardziej czasochłonny, ale efekt zachwycający.
Takie lody należy zjeść tego samego dnia – przy dłuższym mrożeniu (np do następnego dnia) tracą na puszystości.
Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietany
3 żółtka
100 g cukru
laska wanilii
Jak zrobić domowe lody bez maszynki:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2/3 cukru i miąższ laski wanilii. Podgrzewamy aż cukier rozpuści się a mleko zagotuje.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem aż będą jasne.
Małym strumieniem wlewamy gorące mleko do żółtek i dynamicznie mieszamy. Mleko z żółtkami podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania się (bo się zważy!) aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Do chłodnej masy jajecznej dodajemy śmietanę i mieszamy.
Lody wstawiamy do zamrażarki. Co godzinę masę wyjmujemy i miksujemy blenderem ręcznym. Czynność powtarzamy ok 3-4 razy.