środa, 19 lipca 2017

Pierś z kurczaka z warzywami.




Dziś obiad na szybko. Wystarczy pierś z kurczaka, trochę warzyw i gotowe.
Bardzo lubię takie warzywne mieszaniny, za to mój mąż, nie koniecznie :)
Muszę przyznać, że dziś nawet za bardzo nie marudził,
chyba w tym upale mu się nie chciało :)


Składniki:
2 piersi z kurczaka pojedyncze
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona
1 marchewka
garść pomidorków papryczkowych
1/2 puszki kukurydzy
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz, tymianek
3 łyżki oleju
1 łyżka masła

Wykonanie:
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Odstawić na pół godziny, następnie podsmażyć na oleju.
Usmażone piersi przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić masło,
na to wrzucić pokrojona w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, doprawić
solą i pieprzem, podsmażyć chwilę i zalać bulionem.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidorki pokrojone na ćwiartki.
Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Na koniec dorzucić usmażone piersi i jeszcze kilka minut poddusić.



Można podać z ryżem tak jak ja, ale dobrze smakuje też z makaronem lub
ziemniaczkami pokrojonymi w talarki.
Pomidorki nie muszą być papryczkowe :) Ja akurat takie miałam.
Można dodać dużego pomidora pokrojonego w kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz