CIASTO Z KASZĄ MANNĄ

by Magdalena Indyka
ciasto z kaszą manną, ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto z jagodami,
image_print

Ciasto z kaszą manną i owocami można jeść przez cały rok! Dla mnie to słodkie ciasto, tzw. ptasie mleczko z kaszą manną, jest wypiekiem całorocznym, ponieważ możemy użyć mrożonych owoców :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody! Pierwszy raz zrobiłam to ciasto jako nastolatka i od tamtego czasu robię je obowiązkowo każdego lata.

Do tej pory, z powodu braku piekarnika robiłam je bez pieczenia, czyli na spodzie z małych biszkoptów. Jednak ubiegłego lata przetestowałam ciasto z upieczonym biszkoptem i był to strzał w dziesiątkę! Nie żeby biszkopciki były złe, ale wygodnej się kroi i podaje to ciasto z upieczonym biszkoptem :).
A Wy jak wolicie… bez pieczenia, czy z biszkoptem? Czekam na Wasze opinie :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt (można zastąpić biszkoptami):
  • 3 jajka, rozm. L (ok 168-172 g, bez skorupek)
  • 108 g drobnego cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 114 g mąki pszennej
  1. W misce, przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy jasną i puszystą masę (na najszybszych obrotach miksera) Miksujemy całość ok 15 min, pamiętając że im więcej jajek tym dłuższy czas ubijania. Odkładamy mikser.
  2. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
    W międzyczasie dodajemy olej i mieszamy całość. 
  3. Gotowe ciasto przekładamy do formy w wymiarach 33×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  4. Pieczemy ok 25 – 35 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  5. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Krem z kaszą manną:
  • 100 g kaszy manny błyskawicznej (6 łyżek)
  • 700 ml mleka
  • 170 – 190 g cukru pudru, do smaku
  • 200 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej*
  1. Kaszę mannę zalewamy mlekiem i zagotowujemy na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotujemy do momentu, aż zgęstnieje (ok 3-5 minut od chwili zagotowania). Zdejmujemy garnek z kaszą z palnika i całkowicie studzimy.
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem przy pomocy miksera – min. 10 minut. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo – łyżka po łyżce – wystudzoną kaszę mannę. Mieszamy całość, aż otrzymamy puszysty krem.
Dodatkowo:
  • woda + sok z cytryny, do nasączenia biszkoptu
  • ok 200 g świeżych malin (mogą być mrożone)
  • ok 170 g  jagód/borówek
  • 3 galaretki – smak malinowy/ owoce leśne
  • 1,2 l wody – wrzątek
Wykonanie:
  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, według opisu na opakowaniu.
  2. Jeśli wolicie ciasto bez biszkoptu, to wykładacie formę papierem do pieczenia, a na papierze układacie biszkopty. 
  3. Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną. Wykładamy krem grysikowy i za pomocą szpatułki rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni tak, aby nie było żadnych szczelin pomiędzy kremem a bokiem formy. Przez szczeliny, które mogą powstać  galaretka wsiąknie w biszkopt.
  4. Wykładamy owoce i zalewamy delikatnie lekko tężejącą galaretką (konsystencja kisielu), maksymalnie do 1/3 wysokości malin, tak aby owoce nie uniosły się. Wkładamy blaszkę z ciastem na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka stężeje wylewamy resztę galaretki i wkładamy ciasto ponownie do lodówki.
  5. Ciasto z kaszą manną przechowujemy w lodówce. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto, aby trochę się ociepliło.
  6. Ptasie mleczko z kaszą manną polecam kroić gorącym nożem. Wtedy galaretka bardzo ładnie się kroi.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Jeśli nie posiadamy piekarnika, to zamiast biszkoptu możemy użyć małych biszkoptów.
  3. W cieście z kaszą manną możemy użyć naszych ulubionych owoców i dobranej do nich galaretki.
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Krem po dodaniu kaszy manny wygląda na zwarzony, ale tak ma być. Po schłodzeniu w lodówce będzie ok.

Smacznego 🙂

ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto z jagodami,

 

ciasto z kaszą manną, ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto z jagodami,

ciasto z kaszą manną, ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto z jagodami,

ciasto z kaszą manną, ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto z jagodami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

Marta Marta 19/07/2019 - 13:39

Witam, czy biszkoptu nie trzeba nasączyć??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/07/2019 - 13:56

Nie robiłam tego. Biszkopt nie wyszedł mi suchy. Ale bez problemu możesz nasączyć słabą herbatą 🙂

Odpowiedź