Kremowy budyń jaglany z malinami

Budyń jaglany to deser, na który możemy sobie pozwolić bez żadnych wyrzutów sumienia. To także świetny sposób na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do diety. Ten budyń jest pyszny, kremowy i niezwykle sycący.

  • 200 ml mleczka kokosowego lub 1/2 puszki (może być o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • pół szklanki kaszy jaglanej (około 150 g)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 banany
  • łyżka soku z cytryny
  • (opcjonalnie) łyżka syropu klonowego lub miodu

Do garnka wlewamy pół puszki mleczka kokosowego (200 ml) i 1/3 szklanki wody (ok. 80 ml). Zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i porządnie płuczemy. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę i gotujemy około 10 minut, aż wchłonie całą wodę i zrobi się miękka.

Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, dwa banany, dolewamy resztę mleczka kokosowego (200 ml) oraz łyżkę soku z cytryny dla przełamania smaku. Opcjonalnie możemy dodać też łyżkę syropu klonowego lub miodu, jeśli mamy mało słodkie banany. Blendujemy wszystkie składniki, aż uzyskamy idealnie gładką konsystencję. Zajmie to nam kilka dobrych minut.

Budyń jaglany z żółtymi i czerwonymi malinami.jpgBudyń jest pyszny. Można go jeść nawet bez żadnych dodatków. Ja zrobiłam go z żółtymi i czerwonymi malinami, których kwaskowaty smak idealnie łączy się ze słodyczą budyniu jaglanego.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

3 komentarze Dodaj własny

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią, ale wiem, że sporo osób nie potrafi się do niej przekonać. Myślę jednak, że ten przepis na kremowy budyń jaglany z malinami ma szansę pozyskać nowych wielbicieli 🙂
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    Polubienie

Dodaj komentarz