2017/07/18

Ogórki małosolne z czarnuszką

Przepis na ogórki małosolne w plasterkach z koperkiem tak Wam się spodobał, że postanowiłam stworzyć kolejną wersję smakową tak popularnego przepisu na moim blogu. Jest prosty i znacznie szybszy, bo ogórki są gotowe na następny dzień! To prawdziwy hit, jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie zajrzyjcie pod link podany powyżej!

Ogórki z czarnuszką zrobiłam po raz pierwszy. Musicie wiedzieć, że czarnuszkę dodaje się do konserwowania ogórków, aby pozostały jędrne. W moim przepisie jest koperek, nie mylić z koprem, najczęściej używanym do kiszenia ogórków. Jest też czosnek, dużo czosnku, bo jest bardzo zdrowy!

Podajcie ten przepis dalej, dla znajomych, rodziny, sezon ogórkowy w pełni!





Ogórki małosolne z czarnuszką 

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • zimna woda
  • sól
  • czarnuszka
  • koperek
  • czosnek

Przygotowanie:

  • Pamiętać należy o prostej zasadzie na 1 litr zimnej, nie przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę soli.
  • Ogórki myjemy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Wodę mieszamy z solą i czarnuszką. Ja do 500 ml słoika dodałam 1 łyżkę czarnuszki.
  • Do słoika wkładamy pierwszą warstwę ogórków.
  • Dodajemy plasterki obranego i pokrojonego na kawałki czosnku oraz kilka gałązek koperku.
  • Układamy kolejne warstwy.
  • Całość zalewamy wodą z solą i czarnuszką.
  • Zakręcamy.
  • Na następny dzień ogórki są już gotowe.
  • Można wykorzystać je do sałatek, kanapek, hamburgerów, są przepyszne!



4 komentarze:

  1. Hej. Właśnie zrobiłam kilka słoików tych ogórków, Są bardzo dobre :) I tak się zastanawiam czy ich przechowywanie jest takie samo jak zwykłych kiszonych. Czy postoją i doczekają długich zimowych wieczorów?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Właśnie zrobiłam jedną porcję tych ogórków. Są pyszne :):):) Czy one mogą być przechowywane jak zwykłe kiszone? Czy wytrzymają do długich zimowych wieczorów i

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń