środa, 19 lipca 2017

Kiszona kapusta


Hej!
Od czasu do czasu mam ochotę na samodzielnie ukiszoną kapustę. No więc kupiłam, posiekałam, ukisiłam. I już mam na pierwsze potrawy z moją kiszoną kapustą.
Potrzebujemy:

  • główkę kapusty
  • kilka marchewek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól


Warzywa posiekałam w malakserze i potem posypałam solą. Dokładnie wymieszałam i układałam warstwami w dużym słoju. Porządnie ucisnęłam i już po kilku minutach pojawił się sok z kapusty. Najpierw niewiele, a potem coraz więcej i więcej. Na drugi dzień sok był nie tylko w słoiku, ale też na blacie . Dlatego jak będziecie napełnić słoik, to zostawcie miejsce na powstający sok. Zróbcie sobie kapustę kiszoną, bo swojska jest doskonała.



2 komentarze:

  1. Super wygląda. Jak duży to słój? Nie trzeba "przebijać"? Nie ma goryczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.

      Kapusta na pewno nie ma goryczki. Wystarczy mocno docisnąć ręką parę minut i gotowe.

      Usuń