wtorek, 18 lipca 2017

Lekki obiad wegetariański - warzywa z soczewicą i ryżem albo kaszą gryczaną



Lekki obiad wegetariański - warzywa z soczewicą i ryżem albo kaszą gryczaną




Bardzo fajne dania mi wyszły, bez smażenia, wszystko duszone/gotowane, z dodatkiem zdrowego tłuszczu.



Wersja z ryżem

Składniki na porcję:
* 50 g ryżu basmati
* 50 g czerwonej soczewicy
* 1/2 awokado
* kilka różyczek brokuła
* 2-3 rzodkiewki
* kawałek kalarepki i cukinii
* łyżka oliwy
* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
* świeży koperek



Ugotowałam osobno ryż i soczewicę. Soczewicę ugniotłam na puree. Na patelni udusiłam w niewielkiej ilości wody brokuły, pod koniec duszenia dorzuciłam pokrojoną kalarepę, cukinię i rzodkiewki. W międzyczasie doprawiłam.
Ryż wymieszałam z warzywami, polałam oliwą.


Lekki obiad wegetariański - warzywa z soczewicą i ryżem albo kaszą gryczaną



Wersja z kaszą gryczaną


Składniki na porcję:
* 50 g kaszy gryczanej niepalonej
* 50 g czerwonej soczewicy
* kilka różyczek brokuła
* kawałek kalarepki (miałam dać cukinię, ale kalarepa mi pierwsza wpadła w ręce)
* kawałek papryki
* ogórek małosolny
* 2 łyżki oliwy
* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
* świeży koperek


Przygotowane tak samo jak pierwsza wersja, tylko inaczej podane.
Obie bardzo udane:)


Lekki obiad wegetariański - warzywa z soczewicą i ryżem albo kaszą gryczaną




"Charakter człowieka najlepiej określa się przez to, co uznaje on za śmieszne."
Johann Wolfgang von Goethe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!