środa, 19 lipca 2017

Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką

Doskonały sposób na szybką i smaczną słodką przekąskę lub deser do kawy. Robi się szybko a znika jeszcze szybciej. Z powodzeniem możemy wykorzystać też inne owoce sezonowe, choć migdały najlepiej komponują się właśnie z wiśniami.


Składniki:

wiśnie około 4 szklanek
100g miękkiego masła
60g zmielonych migdałów
4 łyżki płatków migdałów
około 3/4 szklanki cukru
mąka

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach. Przygotowujemy kruszonkę: Mielimy na mąkę migdały. Dodajemy miękkie masło oraz cukier i mąkę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję kruszącego się ciasta. Owoce przykrywamy kruszonką oraz płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut (do zarumienienia kruszonki).
Serwujmy z gałką lodów waniliowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly