Uwielbiam budyń jaglany, nie tylko za smak i wartości zdrowotne, ale także za jego uniwersalność. Nadaje się na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :)
budyń:
- 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
- pół szklanki mleka jaglanego
- 3 łyżki konfitury wiśniowej
- garść płatków jadalnej róży
dodatki:
- puder buraczany
- wiórki kokosowe
- nerkowce
- netkarynki
- maliny czerwone i czarne
- płatki róży
Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem.
Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie.
Ugotowaną miksujemy z mlekiem jaglanym, konfiturą i płatkami róży.
Nakładamy do miseczek/słoiczków i dekorujemy owocami oraz resztą dodatków.
Smakuje świetnie na ciepło i zimno, smacznego :)
Brak komentarzy