piątek, 14 lipca 2017

Warzywne placki tarte

Każdy, kto ma ogródek lub babcię z ogródkiem wie, że nie ma nic lepszego od swojskich warzywek. Są tak aromatyczne i same w sobie tak smaczne, że nie trzeba tworzyć wymyślnych dań, aby wszystkim domownikom ślina ciekła na widok obiadu :) Po wizycie u babci w naszej kuchni ostatnio króluje szparagówka z masełkiem lub sadzone wiejskie jajko z ziemniakami i mizerią z domowych ogórków. Poezja! ;-) 

A dzisiaj - absolutnie fantastyczne placki tarte! I to nieprawda, że z młodych ziemniaków nie wychodzą - wystarczy je po prostu zetrzeć na grubych oczkach ;)





SKŁADNIKI:
  • 4 - 5 dużych młodych ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej lub razowej
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia


Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 20 minut, aby puściły wodę.

Warzywa odcedzamy, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy mąkę. Mieszamy na gładką masę.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po dużej łyżce warzywnej masy spłaszczając, aby placek się ładnie usmażył. Smażymy przez 1 - 2 min z każdej strony, do zrumienienia.

Placki są fantastyczne same, ale można je podać z ulubionym sosem, śmietaną lub jogurtem. U nas jedno z nas najbardziej lubi polane jogurtem greckim, drugie bez niczego - rękami prosto z talerze ;)



Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączeni :)
    Placków smażonych na tłuszczu akurat nie lubię, ale wydaje mi się, że i bez tłuszczu by się fajnie na patelni przygrzały ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne placuszki, ja też robię z młodych ziemniaków i mi wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam placki z łososiem i chrzanem :]]

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te placuszki, chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń