piątek, 14 lipca 2017

Chłodnik jagodowy z szaszłykiem


 Chłodnik jagodowy Winiary. Pyszny, aromatyczny, orzeźwiający na upały idealny. Z szaszłykiem jagodowym palce lizać. Są to moje ulubione letnie zupy. Winiary skraca nam czas przygotowania takiej zupy, w której znajdziemy fajne kawałki suszonych owoców.




























chłodnik:

300 ml wody
1 chłodnik jagodowy Winiary
500 ml jogurtu greckiego
1 szklanka jagód
1/2 szklanki borówek
bazylia świeża
olej do smażenia

szaszłyki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki wody gazowanej
1 jajko
sól

nadzienie:
15 dkg sera twarogowego
1/2 szklanka jagód
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego


 Naleśniki:
Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.
Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję w paski 2 cm i nabijam na patyczki do szaszłyków.

Do garnka wlewam wodę, dodaję opłukane jagody i gotuję około pięć minut od zagotowania. Garnek zdejmuję z ognia wsypuję opakowanie chłodnika jagodowego, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Do jogurtu greckiego wlewam 1/2 szklankę chłodnika i mieszam. Następnie dolewam resztę. Podaję schłodzony z  borówkami, serem twarogowym pokruszonym i bazylią oraz szaszłykiem naleśnikowym.

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

1 komentarz:

  1. No nie, ale świetny! I ten kolorek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń