Przepisy Śniadania

Shakshuka paprykowo-pomidorowa z mozzarellą i szynką

Shakshuka to danie kuchni tunezyjskiej i są to po prostu jajka na pomidorach. Bardzo proste i szybkie danie, które syci i zaskakuje smakiem. Idealne na śniadanie z dodatkiem tostów. Poniżej wersja po mojemu 😉

Czas całkowity 30 minuty

Składniki:

  • pół czerwonej papryki
  • 2 pomidory zblanszowane
  • 100 g szynki lub kiełbasy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 jajka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 60 g mozzarelli
  • 2-3 pieczarki opcjonalnie
  • sól pieprz, bazylia
  • 1 łyżka oliwy

Sposób wykonania:

  • Blanszujemy pomidory: wkładamy je do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by pokryć je w całości. Następnie ściągamy z nich skórkę i pozbywamy się szypułek.
  • Paprykę, pomidory suszone i zblanszowane, pieczarki oraz szynkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy resztę warzyw.
  • Wszystko razem podsmażamy do momentu odparowania większości soków z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, mieszając od czasu do czasu tak, by pomidory się nie rozpadły.
  • Robimy 2-3 wgłębienia (w zależności od tego ile jajek chcemy zjeść; mi wystarczy jedno, ale sugerowana porcja to 2) i wbijamy w nie jajka, doprawiając je odrobiną soli i pieprzu. Całość posypujemy kawałkami mozzarelli i smażymy pod przykryciem do ścięcia się białek. Gotowe 🙂
Drukuj przepis

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis