KUCHNIA

Szybkie i łatwe kokosowe ciasto z agrestem, wiadomo że wegańskie!

Ciasto czekoladowe z porzeczkami Maniek skończył wczoraj i natychmiast poprosił o kolejne. W tygodniu nie mam czasu na zbytnią zabawę w kuchni, więc znowu poszłam na łatwiznę i upiekłam bardzo proste, ucieranie ciasto, ale tym razem aromatycznego kokosa połączyłam z agrestem. Mam nadzieję, że do soboty wystarczy chłopakowi cukru 😉

Składniki na  średniej wielkości blachę lub tortownice max 26 cm:

300 g mąki pszennej

150 g cukru

2 dojrzałe banany

około 100 g wiórków kokosowych

200 ml oleju roślinnego

3 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (około 120 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300-400 g agrestu

Przygotowanie:

w jednej misce zblenduj: banany, olej (odłóż na bok 3 łyżki), cukier (odłóż 2 łyżki na bok) i mleko kokosowe., a do drugiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Połącz zawartość obu misek dodając 2/3 wiórków. Pozostałe wiórki lekko podpraż na suchej patelni.

Na samym końcu dodaj agrest i delikatnie przemieszaj. Całe ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnia.

Odłożona na bok wiórki, cukier i olej wymieszaj razem. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je powstała kruszonką, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *