Letnie pyszne ciasto z owocami. Można je zrobić z różnymi owocami.

ciasto z truskawkami

Masa bezowa – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli podczas ubijania dodawać cukier biały i brązowy, ocet. Jeszcze chwilkę ubijać.

Pieczenie masy bezowej – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć na blaszkę formując nierówną powierzchnię. Nagrzać piekarnik do 160 C i piec około godziny. Jak już beza po dotknięciu będzie sztywna i nie zapada się.Jest gotowa. Gdyby jeszcze nie była gotowa zwiększcie temperaturę do 180 i piec jeszcze chwilkę do uzyskania sztywnej masy. Wyjąć bezę z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

ciasto z truskawkami

Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już są białka sztywne to powoli wsypywać cukier, ciągle mieszać. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Wymieszać już delikatnie łyżką.

Pieczenie biszkoptu – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 25-30 minut. Ostudzić.

Masa twarogowa –  żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą i wymieszać. Musi się całkowicie rozmieszać. Zostawić do ostudzenia.  Serki wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywną masę i dodać do serków. Delikatnie wymieszać. Zimną żelatynę wlać do masy i wymieszać. Dodać umyte i osuszone owoce, ponownie delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki, ale pilnować. Jak już masa zacznie gęstnieć wylać na biszkopt.

Na masę serową położyć płytę bezową, lekko przygnieść. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia.

Ciasto jest pyszne polecam.