Lato w pełni. U nas upały nie odpuszczają, choć czasami pojawiają się też burze. Jednak w gorące dni, takie jak dziś, stawiam na pyszne chłodne posiłki. Dziś zapraszam Was na kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem. Idealna propozycja na letnie dni. Chłodnik przygotowuje się naprawdę szybko, syci i smakuje. Idealny w ramach lżejszego obiadu. Porcja spokojnie starczy dla 2 osób, wystarczy podać go w mniejszych miseczkach 😉 Spróbujcie.
Składniki: (1 większa lub 2 mniejsze porcje)
- 400 ml zimnego (!) pitnego jogurtu naturalnego (dość gęstego)
- 3 łyżki mascarpone
- 4 większe rzodkiewki
- około 2 cm zielonego ogórka
- około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku
- 100 ml koncentratu czerwonego barszczu KRAKUS
- garstka ptysiowego groszku
- sól do smaku (u mnie himalajska)
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wlewamy zimny jogurt, dodajemy mascarpone i wstępnie mieszamy rózgą. Kolejno dolewamy koncentrat barszczu czerwonego KRAKUS, mieszamy aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego ze skórki, odrobinę można zostawić do dekoracji). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Próbujemy.
Podajemy od razu (stąd konieczność zimnego jogurtu) lub schładzamy jeszcze w lodówce. Przed podaniem na wierzch układamy odrobinę zielonego ogórka, groszek ptysiowy i posiekany koperek, można też zrobić wzorek z samego jogurtu.
Smacznego
#chlodnik #krakus #sprytnieizdrowo
Ten kolor <3
Oj tak … i oczywiście smak 🙂
Apetycznie wygląda 🙂 Super propozycja 🙂
Dziękuję 😀
W sam raz na aktualne upały 🙂
😀