środa, 12 lipca 2017

Murzynek z orzechami

To ciasto jest znane od lat a ze przygotowanie go nie trwa długo, więc często się u mnie pojawia do popołudniowej kawki. Tym razem ciasto zostało lekko zmodyfikowane przed dodanie na wierzch masy orzechowej. Niby nic ale przez to ciasto smakuje rewelacyjnie. 
Do posiekania orzechów użyłam krajacza uniwersalnego. Wystarczyło kilka pociągnięć sznurkiem i orzechy posiekane. Krajacz posiada 3 obrotowe ostrza umieszczone na różnych wysokościach pojemnika i antypoślizgową podstawę. Nadaje się do warzyw, owoców, bakali i ziół.

Krajacz można kupić w sklepie Galicja Dla Twojego domu!

 Składniki:
  • Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szkl wody
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek wody 
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę, cukry, kakao i wodę podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Na końcu do ciasta dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Masę równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia o wymiarach 23*38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Masa orzechowa:
Posiekane orzechy i pozostałe składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć masę na zimne ciasto. Odłożyć by masa orzechowa całkowicie stężała.


 Przepis z książki Siostry Anastazji





10 komentarzy:

  1. Te orzeszki powodują ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To straszne że siedzę w pracy.Ja chcę na kawę:))

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się - orzeszki obłędnie wyglądają! A murzynek to ciasto, które chyba najbardziej mi się kojarzy z babcią. Przebija nawet sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynka z orzechami jeszcze nie jadłam. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I loved as much as you will receive carried out right here.

    The sketch is attractive, ykur authored subject matter stylish.
    nonetheless, you command get bought an impatience over tgat you wiush be delivering the following.
    unwell unquestionably come more forrmerly again since exactly the same nearly
    a lot often inxide case you shield this increase.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś zrobiłem już mi chcą zeżreć!!! Muszę go pilnować...
    Dobrze że 2 w noćy,gorzej rano!!!
    Pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. W jakiej blaszce upiec ciasto?
    Joanna Z

    OdpowiedzUsuń