Starte lub obrane ziemniaki ciemnieją w wyniku kontaktu z jednym z enzymów, który zawarty jest w powietrzu. Jeśli ziemniaki ściemnieją, nie musimy ich od razu wyrzucać – ciemnienie wpływa jedynie na sam wygląd i delikatnie zmienia smak ziemniaka. Jednak co zrobić, by ziemniaki nie czerniały?
Ciemnienie startych ziemniaków – jak temu zapobiec?
Wiadomym jest, że starte kartofle czarnieją szybciej niż te w całości, po prostu obrane. Aby zapobiec ich ciemnieniu możemy:
- Dodać śmietany. Jeśli robimy placki ziemniaczane, do ciasta dodajmy niewielką ilość śmietany, która nie zapobiegnie ciemnieniu całkowicie, ale z pewnością je spowolni.
- Masę posypać mąką pszenną lub skrobią ziemniaczaną. Uniemożliwi to kontakt pulpy z powietrzem, a gdy będziemy chcieli wyrobić ciasto, mąkę możemy zebrać lub wmieszać do masy.
- Dodać soku z cytryny. Należy jednak tak odmierzyć ilość soku, by za bardzo nie wpłynąć na smak ciasta.
Ciemnienie obranych ziemniaków – jak zapobiegać?
Jeśli chodzi o ziemniaki całe, po prostu obrane ze skórki sprawa wydaje się być prosta – kartofle należy zalać zimną wodą. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie ziemniaków w taki sposób wpływa na wypłukiwanie cennej skrobi i może wpłynąć na smak ziemniaków.
super przepisy….ale razem z leklama luszczycy?????
Przelać wrzątkiem lub wypłukać mlekiem, sprawdzone!!!
Odrazu po tarkowaniu dolac goracego mleka
Ciemne ziemniaki nie wyglądają apetycznie…