Muffinki kokosowo-marchewkowe

  • 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół cukru waniliowego
  • Korzenne przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej lub kopiata łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać szczyptę soli. Olej kokosowy i masło lekko podgrzać w mikrofalówce, tak aby tłuszcz miał płynną konsystencję. Jajka delikatnie roztrzepać rózgą, dodać cukier, marchewkę, wiórki kokosowe, wanilię, olej z masłem – wszystko wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i przyprawami i jeszcze raz zamieszać. Ciasto nakładać do papilotek, formy do muffinek wysmarowanej masłem lub foremek silikonowych. Powinno wypełnić ok. ¾ foremki. Piec w temp. 180 C ok. 20 – 25 min. Muffinki są gotowe, gdy patyczek wbity w babeczkę jest suchy.